Šašlykas – nugalėtojas

Lietuvoje baigėsi kepsnių kepimo lauke sezonas. O pabaigtas jis buvo šašlykų kepimo varžybomis. Laimėjo mano komanda. Tiesą sakant, praktiškai niekuo neprisidėjau, bet šašlyko-nugalėtojo paruošimo receptą išgavau. Galiu sąžiningai paliudyti, kad šie šašlykai verti nugalėtojo vardo.


Nesu virėjas. Namuose neturiu virtuvės. Bet kartais ir aklai vištai nukrenta grūdas – kažkaip netyčia išmokau kepti skanius šašlykus. Receptas buvo sukurtas sujungus keletą patarimų su šiek tiek improvizacijos. Rezultatas gaunasi labai skanus, bet kame to paslaptis – neįsivaizduoju. Todėl surašysiu visus į sėkmę vedančius žingsnius, o atskirti būtinus nuo nereikalingų bandykite patys.

Taigi, pradedam. Procesas (įskaičiuojant laiką transporte) užims kokias dvi valandas:

1) Pirmyn į parduotuvę

Rekomenduoju Maximą greta Halės turgaus – iš ten bus patogiau eiti į Halę.

Įsigyti:

  • Tris didelius maišelius;
  • 700-900 ml beskonio majonezo, pageidautina riebaus. Galima su krapais;
  • 1-2 didesnes citrinas;
  • Mažą buteliuką alyvų aliejaus (už ~5 litus).

2) Į turgų, į turgų

Pirksime mėsą. Rekomenduoju Halės turgavietę, ir kuo anksčiau ryte.

Jei esate čiainikas, kaip aš, tiesiog mėsos skyriuje išsirinkite patikimiausiai/patraukliausiai atrodančią pardavėją (patikimumą turbūt rodo jos šaldytuvo asortimento įvairumas), plačiai nusišypsokite, bei pasiteiraukite jos nuomonės, kurie iš jos turimų mėsos gabalų nuostabiausiai tinka fantastiškai skaniausiam pasaulyje šašlykui (tikėtina, kad ji bakstels pirštą į gabalą nugarinės; sako, kumpis bei kitos kiaulės dalys šiam tikslui nėra tokios geros). Saikingai pakoketavęs, pasiteiraukite, ar ji negalėtų atpjauti 3 kg šios mėsos, ir supjaustyti šašlykui tinkančiais gabaliukais, ir sudėti į štai šį Maximos maišelį? Į visus nežinomus klausimus (pvz., „didesniais gabaliukais ar mažesniais“) geriausia reaguoti nuoširdžiai linksmu „o kaip skaniau?“

Jei viskas bus gerai, išsiskirsite su maždaug 50 litų, bet turėsite gerą nuotaiką ir krūvą marinuoti tinkamos mėsos (sunkus tas maišas, tikrai sunkus). Belieka atsisveikinant pasiteirauti, „o kur čia pardavinėja prieskonius šašlykui?“ (beje, pastarąją vietą turguje žino beveik visi).

Pas moteriškę, pardavinėjančią prieskonius, iš maždaug keturių variantų pasirinkite labiausiai patikusį aromatą. Labiausiai tinka bedruskiai ar mažadruskiai prieskoniai (nes sūrumo suteiks citrina). Moteriškė taip pat žinos, kiek prieskonių pirkti (40 g miltelių kilogramui šašlyko, jei ką).

Halės turgus turi kelis trūkumus: neduoda čekių, ten nepatogu nusigauti iš tolimesnių rajonų. Kaip nebloga alternatyva man pasirodė firminė mėsos parduotuvė Goštauto ir Jakšto gatvių sankryžoje, tame pačiame pastate, kaip ir Bomba. Tik ten pardavėjos nėra tokios linkusios pjaustyti mėsą šašlykiniais gabaliukais, o ir prieskonių įvairovė maža.

3) Virtuvėje

Virtuvėje reikia atlikti tokius magiškus veiksmus:

  • maišelį su mėsa įdėti į antrą maišelį, o šį – į trečią (kad jiems suplyšus marinatas neištekėtų);
  • supilti į maišelį prieskonius ir pusę alyvų aliejaus buteliuko;
  • išmaišyti mėsą (galima į maišą sukištomis švariomis rankomis masažuoti mėsą, bet užtenka ją nuosekliai apgraibyti maišelio paviršiumi);
  • padėti viską į šaldytuvą ir eiti parūkyti/gerti kavos/paskaityti alfa.lt (kokiam pusvalandžiui);
  • supilti majonezą, vėl pamasažuoti/apgraibyti, užrišti ir įdėti atgal į šaldytuvą.

Viskas.

Mėsa marinuotis turėtų bent kokias 10-12 valandų. Jei daugiau – sako, dar geriau. Nebandžiau.

4) Išvažiuojant į gamtą

Likus kelioms valandoms iki šašlyko kepimo (t.y. išvykstant į šašlo kepimo vietą) išspausti į maišelį citriną (galima, bet nebūtina, dvi) ir vėl apgraibyti maišelį.

5) Viskas. Tikrai tikrai.

Na, gal tik galima pastebėti, kad svogūnai marinato tikrai nepagadins (iš akies reikėtų bent kokių ketverių). O česnakai, tikėtina, gal net pagerins (manau, reikėtų bent kekės) – kitą sykį jų tikrai bandysiu dėti.

Tai tiek.

Posted in

24 responses to “Šašlykas – nugalėtojas”

  1. Laura

    kolkas nieko negaliu pasakyti apie iskeptu siu saslyku skoni, nes nuo vakar jie visdar marinuojami saldytuve, triejuose maiseliuose:) bet siandien paragavus marinato, skonis tiesiog pasakiskas! tad labai tikiuosi, kad ir saslykai tokie bus, manau pamarinavus dar dienele nieko tokio, kaip rasoma gal dar geriau :) kaip cia buvo mineta, dar pripjausciau geltonuju ir nepagailejau raudonuju svogunu bei cesnako! :) aciu uz recepta! jei tikrai bus geri, manau tik pagal sita recepta ir darysim :)

  2. simas

    pries pusmeti pirma kart gaminau, tikrai tikrai vieni geriausiu saslyku receptu :) shultyngi ir skanus :) visiems rekomenduoju ziema, vasara :)

  3. solis

    Taip ir nesupratau kiek to degaus skyscio i tuos saslykus reik pilt,kad geras marinatas gautusi:D

  4. sawas

    Aciu uz puiku recepta, isbandziau tik dadejau adzikos maza indeli, ir visa galwa smulkintu cesnako. nes mano chebryte megsta kiek astriau. marinawau 2 dienas, o wisa kita kaip wirsuje esantis receptas.

    Pries kepant jau wisi stebejosi mesos marinato kwapu, waizdu. O iskepus lapnojom kad ausys linko.labai skanu. Tokiu minkstu ir sultingu saslyku dar nebuwau walges. (Ps. Geresnes mesos kaip nugarine saslykam nera)

Leave a Reply to Sprandas Click here to cancel reply.