Savaitės projektas: liežuvio drebučiai

Labai nepameluočiau ir pavadinusi jį dviejų savaičių projektu – juk reikėjo nemažai laiko ir visa tai suvalgyti.

Pirmiausia reikia keletą mėnesių palaukti kol į IKI prie namų atveš jautienos liežuvių. Tai pagaliau netikėtai nutinka vieną gražų penktadienį.

Pasirenkate mažiausią. Tas mažiausias vis tiek bus bent 1,5 kg. 22,99 Lt/kg – jau turėtų būti nebloga mėsa.

Prieskonių mišinį pasiruošiau gana primityvų – daug druskos, dar daugiau česnako, įvairių pipirų. Maltų turėjau tik juodų, tai kitokių dar pribėriau nemaltų.

Marinuoti reikia ilgai. Labai ilgai. Kažkokioje maždaug mano amžiaus tarybinės šeimininkės knygoje radau parašyta, kad marinavimas turėtų trukti dešimt dienų. Nesu tokia kantri.

Viriau pirmadienį po darbo. Verdamas beveik 3 valandas. Paryčiais ir baigsite.

Išvirusį liežuvį reikia skubiai kišti po šaltu vandeniu ir nulupti. Šaltas vanduo padeda atšokti tai storai liežuvio skūrai. Iš karto po procedūros jis nebūtinai atrodys labai simpatiškas.

Laikas miegoti.

Nusprendžiau išmėginti gatavą sultinį drebučiams.  Vadinasi “Drebučiai mėsai apipilti. Su prieskoniais”. Su jais elgiamasi panašiai kaip ir su želė – milteliai užpilami verdančiu vandeniu, ištirpinami, pilami ant ingredientų.

Jei pasiėmėte porą savaičių atostogų ar šiaip turite dar pusę gyvenimo prieš akis, galite ir pažaisti, tasme, padaryti drebučius gražius.

Įpilkite į drebučiams numatytus indus to želatinos-sultinio, leiskite jam sustingti.

Tuomet dėkite virtas morkas (jei jau turite laiko, galite jas supjaustyti gėlyčių, rutuliukų, nykštukų forma), konservuotus žirnelius, virtus kalafijorus, virtus kiaušinius (mama sakė, kad su kiaušiniais nelabai skanu) ir kai kurias kitas, geriausia – virtas, daržoves. Iš jų galite sudėlioti įvairius ornamentus, pasaką ar parašyti laišką. Bent trumpąją žinutę iš žirnelių.

Aš pasielgiau gana primityviai. Šiaudeliais pjaustytą liežuvį, griežinėliais pjaustytas morkas bei žirnelius suverčiau neitin tvarkingai. Užtat sąlyginai greitai. Jei antradienis ar trečiadienis, skaičiuojant nuo penktadienio, yra greitai.

Ir vėl palikite sustingti.

Gaila tik, kad išversti gražiai nepavyko. Nė vieno dubens. Čia galima bandyti kokiu tai būdu trumpai pašildyti dubenėlio apačią ir kraštus, kad drebučiai atšoktų, ar pan., bet aš nepasivarginau. Tai ir nepavyko.

Skonis gavosi, sakyčiau, vidutinis. Bet gal ir nenuostabu. Visą savaitę kasdien valgant net ir “Napoleonas” apkarstų. Be to, dabar prisiminiau, kad neprisimenu, jog kada nors būčiau buvusi didelė drebučių gerbėja. Tai gal taip ir turėjo būti. Nors kitą kartą liežuvį turbūt marinuosiu šiek tiek ilgiau.

Posted in

7 responses to “Savaitės projektas: liežuvio drebučiai”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/kostia/'>kostia</a>

    man atrodo,kad tavo Blog'as skirtas buržuazijai ir kitiems darbo liaudies engėjams.

    skanu, turbūt.

    reiks pasigaminti . Kaip tik metu svorį.:)))

  2. Dovilė

    Kalta pasijausti manęs nepriversi. Nebent dėl maisto kulto. Bet tik ne dėl darbo liaudies nepritekliaus.

  3. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/LostAngels/'>LostAngels</a>

    man tokius dalykus daro močiutė :D

  4. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/kostia/'>kostia</a>

    prikin, kaip pasigaminti liežuviaus užpiltinę statistiniam leituviui metančiam svorį ???:)))

  5. Dovilė

    1) Metantis svorį yra ne statistinis lietuvis, o statistinė leituvė.

    2) Užpiltinė, skirtingai nuo drebučių, manau, yra negalima, dėl mėsos salyčio su skysčiu, kuris nestingsta ir taip ne tik nesustabdo, bet dar ir skatina mėsos brinkimą. Galbūt kaip nors specifiškai paruošta mėsa ir gali tikti užpiltinei, tačiau bent kol kas nei patirties, nei teorinės info tame neturiu.

    3) Tikrai nežinau kur galima įsigyti pakankamą kiekį maistinio spirito užpiltinei. Ar čia normalu, kad kiekviena šeima namuose nuo seno laiko keletą-keliasdešimt litrų? Žinoma, galima ir degtine užpilinėti.

    Bet gi ir pačiai įdomu pasidarė, kodėl nesu nieko girdėjusi apie alkoholinius gėrimus su mėsos ingredientais, bent jau, pavyzdžiui, kokio vytinto kumpio kvapo.

  6. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/xnera/'>xnera</a>

    O šiaip pusė Lietuvos tai vadina šaltiena, nes iš pavadinimo net nesupratau kas čia bus

  7. Dovilė

    Gal ir neteisingai, tačiau iš įpratimo šaltiena vadinu tik kiaulienos gaminį. Jei jau eina jautiena ar vištiena, įvardinu tai kaip drebučius.

Leave a Reply