Skanios salotos (su mėsyte)

Mano Išrankusis mane išmokė vieną tikrai gerą dalyką (ne vienintelį, bet dabar prisimenu būtent šį) – gaminti labai skanią mišrainę. Ar salotas.. O kuo jos skiriasi?

Imate pusę kiniško kopūsto arba gerą saują salotų lapų. Supjaustote. Jis man taip ir neįdiegė, kad prancūzai salotas plėšo, o ne pjausto. Ir aš taip turėčiau daryti, pagalvojusi vien apie tai, kad prancūzai – viena liekniausių tautų pasaulyje, nors geria daug vyno, valgo daug sūrių ir visa tai daro vėlai vakarais.. Tiek to. Plėšant ten lyg ir vitaminai neišbėga ir nesureaguoja su metalu ar pan..

Imate du tris, jei maži – daugiau, pomidorus. Supjaustote. Ne taip – lietuviškai, ūkiškai, o smulkiau. Galima skiltelėmis, galima tas skilteles dar į dvi tris dalis perpjauti. Tik košės nepadarykite. Griežinėliais supjaustote porą (tik baltą dalį) arba mėlyną svogūną (jis ne toks aštrus kaip baltas, net savotiškai saldokas). Keletą juodų alyvuogių be kauliukų (tos iš stiklainio – pačios tinkamiausios) supjaustote griežinėliais. Porą agurkų įpjaustykite. Nestambiai. Maniškis viską kažkaip smulkiai pjausto. Net nesmagu kartais – aš tai tingiu taip terliotis.

Tada pjaustote Feta sūrį. Šitas nepigus. Bet jį puikiai pakeičia Feta tipo sūris. Yra tokių lyg ir lietuviškų atmainų. Dideliais gabalais nepjaustykite – bus neskanu, voluzosis po burną. Bet labai smulkiai ir prie gražiausių norų nepavyks – apsivelia peilis, visi pirštai, išsimozoja po lentelę, stalą.. Žodžiu, padarykite, kad būtų gerai. Darbe dažnai girdėdavau tokią instrukciją. Įsidėmėjau.

Salotoms dar trūksta mėsytės. Tam labiausiai tinka šalto (atrodo) rūkymo kumpelis. Ne tas, kuris skaniausias prie alaus (sūrus, tamsus), o toks labiau primenantis šlapią dešrą. Jei svyruosite prie mėsos šaldytuvo, pažiūrėkite kaip atrodo Dvaro kumpis. Tai imkite jį arba panašų. Supjaustykite jį smulkiais kubeliais.

Prieskonius geriau naudokite specialiai skirtus salotoms arba, dar geriau, iš vis nenaudokite. Įberkite tik druskos. Visą skonį duos padažas. Jis paruošiamas iš poros šaukštelių garstyčių, šaukštelio obuolių acto, pipirų, kiek reikės šaukštelių alyvuogių aliejaus. Visą šitą gerą reikia gerai išsukti iki vientisos masės (tai nėra taip sudėtinga, kaip skamba). Proporcijas pamatuokite pagal pripjaustytų salotų dubenį ir asmeninį apetitą. Padažą įmaišykite į salotas tik prieš jas valgydami. Bačkos savaitei į priekį neruoškite. Gale savaitės į tą bačką tikrai nesinorės žiūrėti.

Kažkaip trumpai gavosi. Tikriausiai ką nors pamiršau. Jei ką, prirašysiu vėliau. Šiaip, jei turite likutį paprikos, irgi galite įpjaustyti. Jei ko nors pritrūksite arba įdėsite ko nereikėjo, sakykite, kad tai originalus jūsų receptas – juk kiekvienas virtuvės šefas turi savo firminių patiekalų. O kas jų nesupranta – yra ne gurmanai ir šiaip, jiems tik užpilamas košes valgyti.

Posted in

4 responses to “Skanios salotos (su mėsyte)”

  1. Raminta

    Is tikro skamba skaniai, bet tas pekino kopustas jau toks pabodes… ir kietokas.. as mieliau rinkciausi guzines salotas.

  2. morka

    Primenantis šlapią dešrą kumpelis bus, greičiausiai, karšto rūkymo. Jį sėkmingai gali pakeist viščiuko krūtinėlė, o agurką- avokadas.

  3. ugne

    Šiaip čia, jei kumpį pakeitus graikiniais riešutais, o pekino kopūstą – aisbergo salotomis, čia yra graikiškos salotos, dar reikėtų paprikos.

  4. Lina

    Man ir siek tiek pabodo pekino salotos, beveik visa laika dedam aisbergo salotas :)))) Pekina naudoja visa laika mano mama – tiesiog dievina tas salotas ir kartkartem pagardina salotu prieskoniukais (Kotanyi skirtais salotoms )… ten reikia su aliejais ir grietinele, bet kuo puikiausiai issisuka ir su grietine :) ir vat labai patiko mintis apie salotu plesima – as ir visada tik pjaustau, net ir aisbergo salotytes .. o vat reiktu, jauciu, ir paplesyt :)

Leave a Reply