Suši naminiu būdu

Ne, nu tai jo, pasirodo, jis dar ir valgyti gamina. Arnoldas ir jo Akvilė labai smagiai praleido vakarą virtuvėje. Apie food-fight ar tepliojimąsi vyšnių uogiene nieko nepasakojo, gavau tik sušio gaminimo instrukciją. Tai ir jums tik tiek.


Suši gaminimas yra sudėtingas kaip pats gyvenimas, reikalauja daug išmanymo ir praktikos. Tačiau kartais užtenka mažo įkvėpimo (delfi straipsnio su mažu video ir poros youtube suši gaminimo pamokų) ir tai gali tapti šauniu, romantišku vakaru dviem, o gal net ir visam draugų būreliui.

Viena aišku, jei namuose neturi net wasabi krienų, tai apsilankymas parduotuvėje kainuos apie 100 Lt. Jei viską nori daryti pagal minimalias taisykles.

Taigi, reikės:

– ryžių. Nes tai svarbiausia suši dalis. Geriausia ne pakelyje iš Kinijos, bet palaidi iš Italijos visai tiks;
– NORI dumbliai. Čia ta neaiški, juoda substancija, į kurią vyniojamas sušis. Kitokių nei NORI Maximoje ir nerasi. 10 lakštų kainuos apie 12 Lt;
– ryžių acto;
– sojų padažo (imk ne lietuvišką, bet tą kurio kaina viršija bent 6 lt, kitaip – pravalas);
– Wasabi krienai (žalia masė, maža maža tūbelė kainuoja apie 8 Lt, bet už 12 Lt galima nusipirkti miltelių, iš kurių gaunasi daug wasabi krienų);
– konservuotas imbieras (brangus kaip velnias, bet mažo stiklainiuko užteks ilgam);
– bambukinio kilimėlio sušiui (jaučiu, tinka bet kokia medinė servetėlė, bet kad jaustum, jog tikrai darai tikrą suši, teks atseikėti 12 – 20 Lt);
– priklausomai nuo sušio rūšies, bet šį kartą mums reikėjo agurko, avokado ir lašišos.

Išverdam ryžius. Kad jie būtų normaliai japoniški, verdant nereikia į vandenį nieko dėti, o išvirus išmaišyti su tokiu pasigamintu padažu: šaukštas ryžių acto, šaukštas cukraus ir šaukštelis druskos. Šitoks paskaninimas nuo šiol pas mus bus daromas ir ne tik sušiui.

Kol ryžiai vėsta, galima pasiruošti kitus daiktus, kaip agurkas, lašiša ir avokadas.

Ryžiai turėtų gautis lipnūs, bet ne pervirę, ne košė. Mums nelabai sekėsi.

Dumblius reikia perpjauti per pusę, nes viso lapo ryškiai per daug paprastiesiems sušiams.

Ant jo dedame ryžius ir paskirstome plonu sluoksniu, viršuje paliekame šiek tiek vietos, kad užsiklijuotų susuktas sušis. Nuotraukoje tai nepadaryta (tas sušis ir nesusisuko normaliai).

Ant ryžių dedam sušio “vidų” – šįkart lašišą.

Bambukinio kilimėlio pagalba bandom formuoti sušį, iš pirmo karto garantuotai nesigauna, taip pat ir iš antro. Verta pasikonsultuoti su youtube specialistais. Bet galiausiai rezultatas būna maždaug toks, o virtuvė jau sklidina specifinio japonų maisto kvapo. Juoko pilnos kelnės.

Norint supjaustyti sušį, reikia turėti labai labai aštrų peilį, bei po kiekvieno pjovimo pavilgyti jį vandenyje su citrinos sultimis (kad nepriliptų prie dumblių ir ryžių).

Kad neatsibostų vien lašiša, verta pasigaminti ir vegetariškų suši variantų su avokadais ir agurkais bei Helmans majonezu.

Galiausiai reikia pasiruošti sušio valgymo ceremonijai. Reikia atskirų indelių sojos padažui, wasabi krienams ir konservuotam imbierui (nors nebūtinai). Dabar kam jie visi reikalingi? Pagaliukais kabini wasabi krienų ir išmaišai sojų padaže, pagal skonį :), tame padaže mirkai sušius ir valgai, tačiau jei nori, gali papildomai ant sušio užsidėti wasabi krienų (jie aštrūs kaip velnias). Imbieras reikalingas valgyti tarp skirtingų sušio rūšių, atseit tam kad išvalytų burną nuo ano sušio skonio. Toks, specifinis, suprask.


Videopamokėlė apie svarbiausią dalį – ryžius. Į juos gali nors ir bulvę suvynioti – tai jau vis tiek bus sušis.

Posted in

24 responses to “Suši naminiu būdu”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/aval/'>aval</a>

    sulaukiau! kitą kartą gaminsiu sushi pagal shia instrukciją :)

  2. Laura

    Kai viso dumblių pado neiškloji ryžiais, jį lengviau susukti ir sušio gabalėliai gaunasi mažesni :)

  3. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/zudykreklama/'>zudykreklama</a>

    jo, tas nuotraukoje yra žiauriai netikęs pavyzdys. Sugadinom porą lapų dumblių, tiesą sakant…

  4. sapnelis

    Dariausi si dziaugsma is galintos ryziu susiams.. nu jie nelabai kaip ir visi galintos ryziai, bet issivire butent taip kaip ir reikejo. Buvo lipnus.

  5. RKR

    "Videopamokėlė apie svarbiausią dalį – ryžius. Į juos gali nors ir bulvę suvynioti – tai jau vis tiek bus sušis."

    ačiū. nors vakare nuotaika pasitaisė :)

  6. Dovilė

    Visada welcome ;)

  7. Kubikas

    Dar labai svarbu, kad tie ryžiai būtų trumpagrūdžiai. :)

  8. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/Borkowski/'>Borkowski</a>

    as kaip nemegstu sushi tai ir negaminsiu :D

  9. Anonymous

    as ta kilimeli parsiveziau is JAV, bet primirsusi visus norus gaminti, naudojau kaip servetele po vazoneliu…durne nu, nes dabar mielai meginsiu vynioti ta susi ir teks pirkt

  10. Anonymous

    o lašiša gali būti sūdyta?
    beje,ką daryti su ryžių actu?

  11. Dovilė

    Manau, galima ir sūdytą lašišą naudoti.
    O ryžių actas keliauja į virtus ryžius – žr. pastraipą virš antros nuotraukos.

  12. Bubu

    ačiū,kad įdėjot tokį straipsnį,jau seniai ruošiaus gamint,o dabar paskaičius įkvėpimas atėjo :D

  13. egis

    Sveiki,

    Del Ryziu acto.
    Pirkau maximoje paragavimui.
    Skonis panasus i surugusias obuoliu sultis (namini uoboliu acta).

    Beto sudetuje yra Skonio stipriklio Natrio gliutamato (E621).
    T.y. dek nors ir ant SH….DO vistiek bus skanu.

    Sekmes
    Egis

  14. yomi_yomi

    As jau esu dariusi sushi ir tai tikrai nera sunku..tik reikia viska daryti pagal taisykles. Beto visi cia pamineti produktai ir tas kilimelis labai brangiai atsieina.. Vasabi yra taspats kas ir krienai, del to gali atsieiti pigiau perkant krienus. Dumbliu lapai istiesuju yra pigus, bet parduotuveje galima rasti vienu litu pigesniu lapu ir uz 10 lt. ir jie niekuom blogesni nei uz tuos brangesnius. O del kilimelio truputi per didele kaina uzdejot. Jaigu mokate ieskoti parduotuvese, tai bambukiniu kilimeliu galite rasti tinkamu ir uz 3 litus. Jai viska gerai apsiziurite tai sushiui galite sumoketi ne 100 lt. o gal tik 50 lt. ar dar maziau. o skonis toks pat.

  15. donatas

    nepasakyciau kad labai tikslus video kaip paruosti sushius. aisku variantu ivairiu, bet jei norite ne koses o normaliai paruostu geriau pagal ta video nedarykite. siaip sushi yra gerai;]

  16. povilas

    http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=126896907377674&set=t.100001720955544&type=1&theater
    taip atrodo mano gaminti sushi,manyciau jis beleka stumia cia

  17. Greta

    Darau juos pakankamai daznai. Keletas mano pastebejimu:

    – bambukini kilimeli ivynioju i maistine plevele (labai pravercia, nes nelimpa ryziai prie jo, nereikia plaut ir gramdyt po to)
    – ryziai pats svarbiausias ingridientas, tad nepagailekit ir pirkit kokybiskus (tik ne galintos)
    :)

  18. Gedas

    Kažkaip ne taip, nors į tą pusę straipsnis..ir šiaip aš pirmą kartą kai dariau, bijojau, kad nepavyks, bet viskas pavyko, nieko čia sudėtingo pasirodo, nors gal man sekas virtuvėje, nes ir pirmi blynai nebuvo prisvilę :D
    Peilį mačiau, kad japoškės šluosto su drėgnu skurliu, bet aš to nedariau, supjausčiau gražiai, nieks nekrito..
    Reik pasidaryt dubenį vandens su šaukštu ryžių acto, kad rankas pasišlapint, tada ryžiai nelimpa prie rankų.
    Nu žodžiu, per silpnai šitas straipsnis.

  19. Integra

    Jegele, beprotiskai megstu susi, o db ir pati meginsiu gamit. Tik jauciu uztruks kol atistikmenis dumbliams susirasiu, nes gyvenu uzsienyje.
    Siaip receptas su prieskoniu aprasytas – net limksmiau gyvent pasidare ;D

  20. Doktras bekelnis

    Neskanu:(

Leave a Reply