Suši naminiu būdu

Ne, nu tai jo, pasirodo, jis dar ir valgyti gamina. Arnoldas ir jo Akvilė labai smagiai praleido vakarą virtuvėje. Apie food-fight ar tepliojimąsi vyšnių uogiene nieko nepasakojo, gavau tik sušio gaminimo instrukciją. Tai ir jums tik tiek.


Suši gaminimas yra sudėtingas kaip pats gyvenimas, reikalauja daug išmanymo ir praktikos. Tačiau kartais užtenka mažo įkvėpimo (delfi straipsnio su mažu video ir poros youtube suši gaminimo pamokų) ir tai gali tapti šauniu, romantišku vakaru dviem, o gal net ir visam draugų būreliui.

Viena aišku, jei namuose neturi net wasabi krienų, tai apsilankymas parduotuvėje kainuos apie 100 Lt. Jei viską nori daryti pagal minimalias taisykles.

Taigi, reikės:

– ryžių. Nes tai svarbiausia suši dalis. Geriausia ne pakelyje iš Kinijos, bet palaidi iš Italijos visai tiks;
– NORI dumbliai. Čia ta neaiški, juoda substancija, į kurią vyniojamas sušis. Kitokių nei NORI Maximoje ir nerasi. 10 lakštų kainuos apie 12 Lt;
– ryžių acto;
– sojų padažo (imk ne lietuvišką, bet tą kurio kaina viršija bent 6 lt, kitaip – pravalas);
– Wasabi krienai (žalia masė, maža maža tūbelė kainuoja apie 8 Lt, bet už 12 Lt galima nusipirkti miltelių, iš kurių gaunasi daug wasabi krienų);
– konservuotas imbieras (brangus kaip velnias, bet mažo stiklainiuko užteks ilgam);
– bambukinio kilimėlio sušiui (jaučiu, tinka bet kokia medinė servetėlė, bet kad jaustum, jog tikrai darai tikrą suši, teks atseikėti 12 – 20 Lt);
– priklausomai nuo sušio rūšies, bet šį kartą mums reikėjo agurko, avokado ir lašišos.

Išverdam ryžius. Kad jie būtų normaliai japoniški, verdant nereikia į vandenį nieko dėti, o išvirus išmaišyti su tokiu pasigamintu padažu: šaukštas ryžių acto, šaukštas cukraus ir šaukštelis druskos. Šitoks paskaninimas nuo šiol pas mus bus daromas ir ne tik sušiui.

Kol ryžiai vėsta, galima pasiruošti kitus daiktus, kaip agurkas, lašiša ir avokadas.

Ryžiai turėtų gautis lipnūs, bet ne pervirę, ne košė. Mums nelabai sekėsi.

Dumblius reikia perpjauti per pusę, nes viso lapo ryškiai per daug paprastiesiems sušiams.

Ant jo dedame ryžius ir paskirstome plonu sluoksniu, viršuje paliekame šiek tiek vietos, kad užsiklijuotų susuktas sušis. Nuotraukoje tai nepadaryta (tas sušis ir nesusisuko normaliai).

Ant ryžių dedam sušio “vidų” – šįkart lašišą.

Bambukinio kilimėlio pagalba bandom formuoti sušį, iš pirmo karto garantuotai nesigauna, taip pat ir iš antro. Verta pasikonsultuoti su youtube specialistais. Bet galiausiai rezultatas būna maždaug toks, o virtuvė jau sklidina specifinio japonų maisto kvapo. Juoko pilnos kelnės.

Norint supjaustyti sušį, reikia turėti labai labai aštrų peilį, bei po kiekvieno pjovimo pavilgyti jį vandenyje su citrinos sultimis (kad nepriliptų prie dumblių ir ryžių).

Kad neatsibostų vien lašiša, verta pasigaminti ir vegetariškų suši variantų su avokadais ir agurkais bei Helmans majonezu.

Galiausiai reikia pasiruošti sušio valgymo ceremonijai. Reikia atskirų indelių sojos padažui, wasabi krienams ir konservuotam imbierui (nors nebūtinai). Dabar kam jie visi reikalingi? Pagaliukais kabini wasabi krienų ir išmaišai sojų padaže, pagal skonį :), tame padaže mirkai sušius ir valgai, tačiau jei nori, gali papildomai ant sušio užsidėti wasabi krienų (jie aštrūs kaip velnias). Imbieras reikalingas valgyti tarp skirtingų sušio rūšių, atseit tam kad išvalytų burną nuo ano sušio skonio. Toks, specifinis, suprask.


Videopamokėlė apie svarbiausią dalį – ryžius. Į juos gali nors ir bulvę suvynioti – tai jau vis tiek bus sušis.

Posted in

24 responses to “Suši naminiu būdu”

  1. creep

    Valgant Japoniskus patiekalus suprantu ka reiskia megautis maistu! O seip Japonai i soju padaza nededa vasabi, cia jau amerikonu ismislas (na visokiu ju yra kaikas gal ir deda, bet skaito kad tai nederama).

  2. Sushis

    Kai foto pamačiau galvojau kad sušių parodija. daugiau meilės ir fantazijos įdėkit

  3. Eugenijus

    Bandysim

  4. monika

    Labai patiko skaityti straipsni :) tikrai zmogiskai ir fainai parasytas. Geras humoro jausmas,prasmingi pamokymai ir saunus destymas :) super!!! Gaminsiu ir as susius! :)

Leave a Reply