Svogūnų sriuba

Po ofiso vaišinimo svogūnų sausainiais ir daugybės kalbų apie svogūnus kaip pagrindinį patiekalų ingredientą, viršininkas pasidalino su manimi savo mėgstamos svogūnų sriubos receptu. Šian išbandžiau. Panašu, kad man nepavyko jos pagaminti tokios, kokią nupasakojo, bet rezultatas nebuvo labai liūdnas. Čia proceso išklotinė.

Imame 4 svogūnus. Juos smulkiai supjaustome. Prisipažinsiu, tai buvo sunkiausia dalis visame sriubos gaminime. Leidau dūdas kaip trylikinė mergiotė, į kurios Valentino dienos laišką neatsakė pirma ir vienintelė meilė – kiečiausias mokyklos pacanas.

Įkaitiname keptuvėje sviestą. Verčiame į ją svogūnus ir kepame. Kepame ilgai, ilgai.. Čia antra pagal sudėtingumą dalis. Per pusvalandį kepimo reikia nesudeginti svogūnų ir sviesto. Su šiuo iššūkiu geriausia susidoroti elektrinės viryklės temperatūrą nustatant ant 4 iš 9 galimų pozicijų. Svarbu dažnai maišyti. Jei naudojate dujinę, darykite ką norite, bet viskas, kas kepa ilgiau nei pusvalandį, turėtų sudegti – asmeninė patirtis.

Prie svogūnų kepimo pabaigos, įberkite šaukštą miltų – sriubos sutirštinimui. Daugiau nereikia, nes, kaip sakė, gali permušti svogūnų skonį. Rezultate svogūnai turi gautis šiltai geltoni, truputį persišviečiantys, saldoko kvapo.

Kol kepa svogūnai, pasiruoškite sultinio. Sakė, tinka vištienos arba jautienos. Kadangi tik įpusėjusi darbą supratau, kad jokio sultinio namuose nėra, teko viską metus spausti į parduotuvę. Naudojau patį paprasčiausią sultinį kubeliais. Į verdantį vandenį (gal ~1,5 L) sumečiau tris kubelius vištienos sultinio. Galėjau gal kiek ir mažiau – galiausiai sriuba gavosi sūroka.

Į verdantį sultinį suberiame keptus svogūnus. Ir verdame. Ilgai, ilgai.. Dar pusvalandį.

Kol verda kepti svogūnai (kažkaip juokingai skamba, ypač žinant, kad kepiau ilgai, o dabar virsiu ilgai.. kaip kokius grybus..), pats laikas pasiruošti keptos bagetės ar kokio kito batono. Griežinėliais supjaustytą apkepame svieste. Nepagailėkite to sviesto – batonas maloniai geltonas gaunasi. Ir šiaip skanesnis. “Nepagailėkite” – nereiškia “virkite svieste”.

Virdami kepti svogūnai keičia sultinio spalvą į maloniai geltoną.

Likus penkioms minutėms iki virimo pabaigos (primenu, tam numatytas pusvalandis), į sriubą supilami dviejų kiaušinių baltymai. Kaip atskirti kiaušinio baltymą nuo trynio – atskiras mokslas (remiantis girdėtomis trynio medžiojimo legendomis). Paprastai tai geriau sekasi merginoms. Jei jau nesugebate atskirti trynio išpildami baltymą iš praskelto lukšto į puoduką, tai bent jau nebandykite to trynio išgriebti šakute iš puoduko, į kurį suvertėte kiaušinį su visais baltymais, tryniais, lukštais ir dar kuo pakliuvo.

Labai svarbu, supylus kiaušinio baltymą į sriubą, jį greitai ir sąžiningai išmaišyti. Išmaišytas baltymas ištysta po sriubą tokiais tarsi siūlais. O laiku neišmaišius, sustingsta į vientisą gniutulą.

Pagal originalų receptą į sriubą reikia įpilti valgonąjį šaukštą Medium Dry Sherry (iš bėdos galima bandyti baltą vyną (porą trejetą šaukštų), konjaką arba ir vieną, ir kitą), pagal mano baro resursus, teko pilti Stumbro Gloria. Šitas geras pilamas, nes “turi būti lengvas brandaus alkoholio prieskonis”.

Jau sriuba prie pabaigos. Nuimame puoda nuo ugnies. Bersime sūrį. 100 g. Man prisakė naudoti kietą sūrį – Parmezaną, arba lietuvišką atitikmenį Džiugą, – kad šis neišsilydytų. Naudojau tarkuotą Žemaitijos pieno Džiugą. Ir, blyn, išsilydė! Tikriausiai reikėjo lukterėti keletą minučių arba berti tiesiai į sriubos lėkštes. Teko tiesiog tvarkingai išmaišyti, kad neliktų vientiso sūrio guzo vidury sriubos. Primenu, kad sūris prideda sriubai sūrumo.

Galiausiai supilame sriubą į lėkštes, įdedame keptos bagetės riekelių, ar dar ko sugalvosite, ir garsiai rėkiame “vaalgyyt!”. Tada susirenka namiškiai, visą pusdienį kantriai kentę svogūnų tvaiką namuose, ima savo lėkštes ir keliauja prie televizoriaus.

Sriuba gavosi visai nebloga. Ypač neturint omenyje, jog sultinio kubelių galėjau naudoti ir mažiau – būtų mažiau sūri, jog kiaušinio baltymus reikia tikrai greitai išmaišyti, o ne viena ranka juos pilti į puodą, o kita fotografuoti tokį itin svarbų momentą, jog labai karštoje sriuboje, net labai kietas sūris lydosi.

Svogūnų skonis sriuboje tikrai ne toks pats kaip pomidorų salotose. Tai nepalyginami dalykai. Dar kartą įsitikinau, kad svogūnai gali būti pagrindiniu ingredientu patiekaluose.

Posted in

10 responses to “Svogūnų sriuba”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/vytauc/'>vytauc</a>

    Naktis. Šeimyna miega. Tyliai dūzgia kompiuteris. Miesčionis eina kedenti šaldytuvo, kad nepaspringtų seilėm :)

  2. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/shiny/'>shiny</a>

    vistiek kazkaip su nepasitikejimu zvelgiu i toki zveriska svogunu kieki (: bet siaip tai labai idomiai skamba, tiek ingridientai, tiek visa 'isklotine' (geras zodis, beje)

  3. Dovilė

    to Shiny: Pusvalandį kepti, pusvalandį virti svogūnai nelabai ir beprimena svogūnus. Po tokių procedūrų net česnako galva turbūt liktų tik lengvai dvelkiantis gniutulėlis..

    to Miesčionis: Tavo komentarą perskaičiau vos kelios minutės po jo parašymo. Užtat sėdėjau išsiviepusi dar pusvalandį. Apetito sukėlimas – šiuo atveju pats geriausias komplimentas :)

  4. POP

    “Jei naudojate dujinę, darykite ką norite, bet viskas, kas kepa ilgiau nei pusvalandį, turėtų sudegti – asmeninė patirtis.” – netiesa. asmeninė patirtis :)

  5. Dovilė

    Siaubas, ką tu taip ilgai kepei?? :)

  6. karolina

    DAR NIEKADA NEBUVAU SKAICIUSI TOKIO IDOMAUS IR GRAZAUS RECEPTO…ACIU ! BUTINAI GAMINSIU,TIK BE ALKOHOLIO,NES MAN JIS NEPRIIMTINAS JOKIAM PAVIDALE ;)

  7. mulkes united

    M:ka tik prisiedem sio dangisko svogunu viralo :)))) buvo nuostabu. gaminimas tikrai paprastas, o svoguno ne nesijaucia.
    D: primena amerikietiska french onion soup uzkandinese New York’o centre.
    I: plaunu bliudus, nes buvo taip skanu, kad viska suvalgem ir nieko neliko :)

  8. ragauta ir ieskota

    Nerealaus skonio sriuba :) NEREALAUS! :DD neitiketina bet tiesa. sveciuodamasi amerikoje uzsisakiau alaus sriubos nekreipdama demesio kad salia ALAUS parasyta ir SVOGUNU sriuba. atnesus sriuba pamaciau kad plaukioja svogunai supjaustyti Z-iedais, sriuba J-uodos spalvos, dubenelio krastai A-plipe islydytu suriu, maniau ivyks chemine reacija :D bet suvalgiusi viena dubeneli norejosi ir antro, nieko panasaus iki tol eksperimentavusi nebuvau :))) tikrai verta. Tai buvo Guiness’o sriuba :) mmm skanumelis
    Aciu uz recepciuka ir skanius priminimus ;)

  9. Ugne

    Ne ingridientai ir ne baisus noras issivirti sriubos, o be galo smaiksciai parasytas receptas ir visa gaminimo eiga mane vercia siandien isbandyti si recepta!!! :)

  10. mulkes united

    M- pakartojau ta nuostabia sriuba dar karta. Vietoj balto vyno ipyliau raudono, tad sriuba tapo zaliai-ruda. Bet reto skanumo… turbut dar eisiu pavagiliauti likuciu is puodo.. :)

Leave a Reply