Seniai seniai kokios tai akcijos metu nusipirkau pabandymui Malsenos miltų mišinį Bandelė Tradicinė. Įmečiau į spintelę ir pamiršau.
Po šiek tiek kraustymųsi visi tokie dalykai atsidūrė pas tėvus. Vakar mama priminė, kad gal laikas sunaudoti jį. Dar pabaksnojo pirštu į šaldytuve dėmesio prašančią varškę. Ir todėl iškepėm tas bandeles.
Tik po nuotraukos padarymo pagalvojau, ar ne ironiškai atrodo sena receptų knyga ant stalo, kai gaminu bandeles iš gatavo miltų mišinio. Knygą tai aš dėl varškės įdaro atsiverčiau.
Nesupratau, kodėl gaminimo instrukcija ant pakuotės lietuvių, latvių ir estų kalbomis skiriasi nuo instrukcijos anglų ir rusų kalbomis. Valio, kad pirmiausiai paskaičius lietuvišką kilo logiškas klausimas – o tai kur dėti likusią pusę miltų mišinio?
Turi būti taip. Į šilto vandens 250-260 ml supilti 30 g lydyto sviesto/margarino, sausas mieles (prisegtos prie pagrindinio pakelio) ir pusę miltų mišinio. Išmaišyti. Supilti beveik visą likusį miltų mišinį. Pasilikti vos porą šaukštų rankoms minkant tešlą ar jos aptapšnojimui prieš paliekant keltis. Tešla turi nelipti prie rankų. Paliekama 10-15 min. Tinkamas laikas pasiruošti varškės įdarą.
Jam sunaudojau 250 g 9 proc. riebumo varškės, pusę nemažo puodo razinų (pamirkytų, nuplautų), nelabai daug cukraus, porą šaukštų vanilinio cukraus, vieną kiaušinį, nutarkuotą pusės ar daugiau citrinos žievelę.
Sumaišiau viską ir tiek.
Reikia pasiruošti (=ištepti riebalais) skardą. Šitokį jos tepimą sviestu vadinu “tepimu riebalais nagluoju būdu”. Galiu taip daryti tik tuomet, kai mama nemato.
Jau bandelės formuojamos visiškai paprastai. Įdaro labai gailėti nereikėtų, nes pasiruoštą kiekį vos vos sutalpinau.
Suformuotos bandelės pridengiamos, kad neišdžiūtų. Anot instrukcijos, šiltoje patalpoje leidžiama pakilti 1,5-2 val. O jei įkišama į 25 C laipsnių orkaitę, tai užteks ir valandos.
Išsipūsti bandelės turi dvigubai. Todėl dedant jas į skardą reikia palikti pakankamus tarpus tarp jų. Ir tą varškę uždaryti reikia gerai, nes, jei kur bus kraštas prastai sulipdytas, bandelės būtinai išsižios.
Šoviau į 210 C laipsnių temperatūros orkaitę. 20 min. Joms jau iškepus susipratau, kad prieš pašaudama nepatepiau kiaušiniu. Gavosi labai kietu paviršiumi. Tai iškepusias aptepiau vandeniu su labai didele ištirpinto cukraus koncentracija ir uždengiau. Pagelbėjo. Anot instrukcijos, tai reikėjo prieš ir po kepimo apipurkšti vandeniu.
Gavosi paprastos mielinės bulkutės. Nothing special. Saldumo tik tiek, kiek saldų padariau varškės įdarą. Gal ir gerai pusryčiams prie arbatos.
Man tai jos labai skanios. Ypac su pievagrybiais.
Kaip tik naujiems metams :)
#2:
Ahhh 23:53 ir tu dar sėdi prie kompiuterio?!
Žiauriai žiauru taip sutikt naujus metus :D
Labas. O kiek tu mieliu reikia i tas bandeles?
Kepant mielinius gaminius patartina tepti skardą ištirpintais riebalais,o ne visu gabalu sviesto ;]