Trispalvė žuvienė

Turime su Direktoriumi bendrų pomėgių – žvejybą ir maisto gaminimą. Tiesa, jis gal ne tiek nukvakęs ties pastaruoju punktu, bet pokalbiai karts nuo karto baigiasi kokiu nors žuvies ruošimo receptu. Po 20 min trukmės diskusijos apie šią žuvienę, Administratorė neišlaikė ir išdėjo man į akis kaip ji jaučiasi, kai šalia girdi mus kalbant tokiomis temomis.

Nors originaliai žuvienė buvo ruošta iš upėtakių, aš tam panaudojau šaldytos glazūruotos aliaskinės rudagalvės menkės filė ir kuojas. Taip nutiko todėl, kad medžiojau ne upėje, o savo šaldiklyje ir parduotuvėje.

Pirmieji ingredientai sriubai – menkės filė, stambiai pjaustytos kuojos ir svogūnas. Sumečiau viską į verdantį vandenį.

Po 5 min. virimo išgriebiau menkę. Visa kita palikau dar pusvalandžiui – bus sultinys sriubai. Jei verdamas ne toks rinkinys, o upėtakiai ar kokios kitos vertingos žuvys, sultiniui paliekami nuo mėsos atskirti jų kaulai, odos, galvos, pelekai, uodegos.

Po tokios trumpo virimo jau būna nesudėtinga atskirti mėsą nuo kaulų. Tačiau, kaip paaiškėjo, menkės filė kaulų nėra. Vadinasi, ir viriau ją be reikalo. Tiek to, supjaustome.

Supjausčiau svogūną. Jei neturite tokio monstro, du padoraus dydžio svogūnai irgi bus OK.

Bandžiau, kaip parašyta kažkur komentaruose, prieš pjaustant svogūną, jį atšaldyti. Nesuveikė – vis tiek visas akis išėdė. Bet čia gal jau svogūnas kaltas, nes nepadėjo ir pjaustymas vandeniu sušlapintu peiliu.

Svogūną apkepiau svieste su uogine paprika. Kaip vėliau paaiškėjo, pastarosios būtų užtekę ir pusės nuotraukoje matomo kiekio. O standartiniams skrandžiams tai netgi būtų riba.

Nulupau 4 pomidorus. Nesu tikra ar tai galima vadinti nulupimu, gal greičiau apipjaustymu. Išėmiau sėklas, supjausčiau nedideliais gabalėliais. Tai turbūt ilgiausiai užtrukęs šios žuvienės ruošimo etapas.

Trys žalios paprikos. Būtent žalios naudotos tik dėl spalvos. Čia nesiterliojau su jokiais lupimais, tik išėmiau sėklas ir supjausčiau.

Pomidorus, paprikas ir apkeptus svogūnus sudėjau į jau nukoštą, verdantį sultinį. Beje, nukošinėti sultinį geriau per kuo smulkesnį tinklelį. Netgi merlę, jei turite.

Kartu pareina 4-5 lauro lapai bei druska.

Po vėlgi 5 minučių, išjungiau viryklę, sudėjau menkės gabalėlius.

Prieš valgant yra labai smagu išgraibyti iš puodo lauro lapus

Tikrai skani sriuba. Sakė, dar galima grietinę į ją talpinti. Bet nebūtina.

Posted in

5 responses to “Trispalvė žuvienė”

  1. Blondie

    Pomidorus lengviau nulupti prieštai juos kelis kartus subadžius šakute ir imetus į verdantį vandenį, maždaug minutei, tada odelė labai lengvai nusilupa. ;)

  2. Serenity

    Na zinote cia netikra zuviene, tikra zuviene verdama prie ezero,imetame zuvies galva i katila,imetame svoguno galva, geriausia is kaimyno darzo,…..ir verdame…..paruosta pateikiame gamtoje

  3. Aušra

    nereikia net minutės pomidorams- aš pasmeigiu ant šakutės ir, ant odelės peilio galu išpaišius "X", porai sek. į tą pačią verdančią sriubą įkišu- nusilupa staigiai.

    o su svogūnais dar vieną gudrybę žinau- reik įsikąst juodos duonos riekę. mano patirtis: ašarot neašarosi, bet pjaustyt kai riekė dengia vaizdą- gan ekstremalu :D

  4. Dovilė

    Kadangi nesumasčiau, jog pomidorą į verdantį vandenį galima kišti laikant ant šakutės, tai patingėjau terliotis, įsivaizduodama kaip juos medžiosiu šaukštu po visą puodą..

    Kažkaip perskaičius apie juodą duoną prie svogūno, man pirmi vizualizavęsi kvapai buvo lašinių ir degtinės ;)

  5. tai

    kad nebūtina gaudyt pomidorą verdančiam vandeny – plaukmenys gi neišauga jam. Be to, galima nupilti vandenį. O dar papraščiau apipilti pomodoro verdančiu – odelė irgi lengvai lupas.

Leave a Reply