Teisybę sakant, tortai su maskarpone yra vieni mano mėgstamiausių. Vat tik gaminti iki šiol nebandžiau. Dar kartą teisybę sakant, nebandžiau, nes iki šiol patirtos nesėkmės man įvarė fobiją jau tikriausiai bet kokių tortų kepimui.
Pragaro virtuvės svečiuose – šiuo metu Londone reziduojanti Alla. Apie pyragus ji rašo retokai. Pagrindinė jos blogo tema – žmonės, kuriuos stebi visas pasaulis. Šiandien ji pristato tortą, kuris mane dar kartą vilioja ir kurio pagrindas kaip tik yra sūris arba varškė, priklausomai nuo jūsų lokacijos vietoje esančių parduotuvių asortimento.
.
Labai jau rankas niežėjo ką nors iškepti, tai sugalvojau pasidaryti ne visai tradicinį varškės tortą. Šis receptas suderina geriausius ingredientus iš britų, italų ir graikų cheesecake receptų, kurį atradau tarp gausybės Martha Stewart kulinarinių šedevrų.
Gaminau Anglijoje, todėl naudojau tradicinius angliškus produktus, kurių Lietuvoje galbūt nerasite. Bet paieškoti verta, gal atrasite net geresnį pakaitalą. Mes garsėjame puikiausiai pasaulyje pieno produktais.
- 150-200 gr sausainių (aš naudojau pieniškus)
- 250 gr cukraus
- 3 valgomieji šaukštai sviesto (išlydyto)
- 800 gr minkšto ar kreminio sūriaus (varškės) – ką rasite parduotuvėje (nesūdyto) (Amerikoje – cream cheese, Anglijoje – soft cheese)
- pusė valgomojo šaukšto druskos
- 2 kiaušiniai
- pusė arba vienas šaukštas vanilės ekstrakto – pagal skonį
- 250gr mascarpone sūriaus
Labai svarbus dalykas – kad visi ingredientai būtų kambario temperatūros. Tortą kepame ant vandens vonelės, kad nebūtų įtrūkimų nuo drėgmės stygiaus.
1. Įkaitiname orkaitę iki 175 laipsnių.
2. Sutrupinti sausainius ir sumaišyti su lydytu sviestu ir 3 valgomais šaukštais cukraus. Mišinį lygiai paskirstyti po visą formą, išklotą kepimo popieriumi, ir prispausti presu. Kepti įkaitintoje orkaitėje 10 min, kol pluta neparuduos.
3. Vėsiname torto plutą.
4. Nežinau ar verta, bet aš sekiau visas instrukcijas ir pažeminau temperatūrą iki 160 laipsnių.
5. Sudedame minkštą sūrį į indą ir plakam su plaktuvu 2 min.
6. Sudedame likusį cukrų ir druską ir plakam.
7. Sudedame po vieną kiaušinį plakdami.
8. Pagaliau įdedame mascarpone sūrį ir vanilę ir plakam kol bus vientisa masė.
9. Sudedame sūriaus masę ant plutos ir kepame 60-80 min.
10. Atvėsiname kambario temperatūroje ir statome į šaldytuvą nakčiai arba bent 4 valandom.
Tortas pakyla keliais centimetrais, turėkite tai omeny parinkdami formą.
Skanaus!
Turi dar namie? Galima užsukti pasivaišinti? .)
Ot neatidus skaitytojas. Gi ne aš gaminau ;)
800 gr minkšto ar kreminio sūriaus (varškės) – tai galiu jamti paprastą varškę?
250gr mascarpone sūriaus – jo yra mūsuose?
Ačiū
Mascarponės Lietuvoje tikrai yra. Tik ieškoti gal reikia didelėse parduotuvėse. Būna indeliuose, prie sūrių.
Jei naudoji varškę, ją gal pertrinti reikia. Kad gumuliukų neliktų.
Labai skaniai atrodo, gavus produktų smalsu pasigaminti, bet ta SŪRIAUS MASĖ labai man ausį ir akį rėžia… O gal dabar čia iš dabartinės lietuvių kalbos aruodų pasemtas tas žodis. Jeigu “sūris”, tai sūrio, sūriui ir t.t. Atsiprašau, jeigu įžeidžiau…
nemanau kad varškė tiks, nebent kokia kreminė. Jop, kaimietė, neteisingai parašiau o Dovilė ir praleido :D Londone LT kalbos išvis nenaudoju… jau ir pamiršt pradėjau.
Aš, pasirodo, neteisingai supratau tą varškę skliausteliuose – palaikiau ją galimu pakaitalu nesant minkšto ar kreminio sūrio. O dabar, kaip suprantu, turėtas omenyje varškės sūris?
Aš galiu prikabinti vieną nosinę ir padėti vieną kablelį. “Sūrių” užskaitau kaip asmeninio stiliaus raiškos priemonę ir netaisau. Nebent bus atskiras Allos pageidavimas, kad tai padaryčiau ;)
Aš gi ir pati rašau tik vidutiniškai taisyklingai. Ir tai yra todėl, kad kai kurie netaisyklingi ar nevartotini žodžiai man leidžia tiksliau arba smagiau, arba dar kaip nors geriau išreikšti savo mintį.
na aš va dabar sėdžiu valgau ir galvoju tikrai vietoj 200gr tos kreminės varškės (supraskit, ji yra tikras kremas, o ne varškės sūrelio konsistencijos) galima buvo pakeisti 200gr pertrintos tikrosios LT varškės, priduoti reljefo. O šiaip man labai sunku jums patarti, nes nelabai atsimenu kas ten būna LT :D Bet tikriausiai jo, varškės sūris… nors aš jį prisimenu kaip sūrio gabalą… ar čia apie tą, kur su žėlė būna?
o dėl tų klaidų, tai whatever, vistiek visi suprato :)
Hmm.. tas su žele tai pats toks beveik želė. Varškės sūris yra kietesnis, irgi baltas ir dažniausiai būna beveik trikampės paplokščios formos. http://pragarovirtuve.lt/varskes-suris-prie-alaus/543/ – žr. pirmą nuotrauką.
Pasižiūrėjau pati ir pagalvojau, kad jis čia visiškai netinka – kvailystę parašiau ankstesniame komentare. Varškės sūrelis prie jo – beveik kremas ;)
Kaip ir nežinau varškinio atitinkamo produkto. Kažkokių dar panašios į maskarponę konsistencijos sūrių yra, bet negausiai ir dar nebandžiau, ir net pavadinimų neatsimenu.
Tai jau būtų eksperimentinis reikalas – vieną kartą su trinta varške, kitą kartą su kokiu nors įmanomu išmaišyti sūriu.
Žiūriu į tą paskutinę nuotrauką ir net silpna darosi, kaip noriu. Cheescake’as – mano silpnybių silpnybė…
Šiaip Lietuvoj galima kaip cream cheese pirkti philadelphia cheese. Tikrai mačiau kažkuriam dideliam supermarkete. Kaina maža nebuvo.
philadelhia ir čia yra vienas brangiausių. šiaip rimtai pieno žvaigždžių varškės sūrelis tiks, vanilinis. mano mėgstamiausias.
Nesupratau, tai prie kokio “konkliužino” priėjom? Varškės sūrelis, tai čia tas, kur šokoladiniu paviršium? Tik paieškot be šokoladinio paviršiaus?
Būna varškės sūreliai tokie didesni, nei tie šokoladu glaistyti. Po 100 ir 200 g. Maždaug taip atrodantys – http://pragarovirtuve.lt/varskes-sureliai/310/
Iš savo cheese cake’ų valgymo ir gaminimo patirties galiu pasakyt, kad tinka praktiškai visi varškės desertai, kurie yra smulkiai pertrinti. Grūdėtos varškės desertai netinka, net jei juos pertrini su blenderiu, visvien grūdeliai jaučiasi. Galima dėt ir paprastą varškę, tik reiktų rinktis tokią, kuri gabaliukais pakuojama (labiau vienalytė masė), o ne ta, kur maišeliuose.
Dar pamąsčiau, kad labai tiktų iš šokoladinių selgos sausainių pagrindą daryt.
Dovile, aaa… mano mylimi sūreliai. Dabar naktim sapnuosiu. Čia tokių nėra, o namo tik Kalėdų…
Jorūne, tada ir cheesecake reikia šokoladinį, o šiaip tokių atvėju geriau pirktis – Sainsbury’s Taste the difference šokoladinis nerealus tiesiog. Savo gimtadieniui pirkau. Bet kiek atsimenu jus Sainsbury’s neturit… gera parduotuvė.
Tą varškės kremą labai paprasta pasidaryti. Tereikia mikseriu gerai suplakti nerupią varškę, galima su trupučiu pieno.
pyragas gaunasi be galo skanus, bet kodėl man jis vėsdamas sukrenta?
lorencapelegrinim nžn, gal be vandens gaminai? man nesukrito nors ir pirmas kartas gaminimo buvo.
tikrai dariau be vandens. nes nelabai aišku buvo, kur jį naudoti.
Mmmmmm… koks skanėstas ;)