Varškės-braškių pyragas su želė

Esu šiuo metu šiek tiek susireikšminusi, nes vakar gaminau praktiškai pagal užsakymą. Užklausa – lietuviškas, nesudėtingas varškės pyragas su braškėmis. Mano užsidegimas – didelis, patirtis braškinių pyragų srityje – nulinė. Imamės darbo.

Pirmiausia, važiuojant pas tėvus pasiimti reikalingų skardų pyragų kepimui, verta nepamiršti namų raktų, nes tėvai gali turėti ir kitų planų. Apsipirkinėjant, verta būti perskaičius receptus ir pažiūrėjus, ko jau turi namuose, ko – ne. O toliau – laiko ir užsispyrimo klausimas.

Pradedame nuo tortinės formos patepimo kepimui skirtu margarinu. Tortinė – tai tokia forma, kurios dugnas atsiskiria nuo šonų. Šoninė juosta atsegama ir nuimama nesudarkant viso gaminio. Kepimui skirtas margarinas čia ir toliau vadinamas sviestu, nes realiai tinka abu, bet sviestas – trumpesnis žodis.

Beveik 200 g sausainių. Šįkart naudojau – Traškūs sausainiai JAFMA „Adugs“ – pigūs, pirkta Maximoje. Svarbu, kad sausainiai nebūtų labai kieti, nes nuo laužymo skaudės pirštus.

100 g sviesto ištirpdome. Greita ir patogu tai padaryti mikrobangėje. O, jei sumažinsite jos galingumą, tai sviestas dar ir mažiau taškysis.

Apipilame tirpintu sviestu sausainius, gerai išmaišome ir suverčiame į skardą.

200 g varškės. Ją reikia ištrinti. Šakutė – tinkamiausias įnagis.

Kai gaminate ką nors pagal receptą, kuriame gramais, šaukštais ar pan. išreikšta, kokį kiekį želatinos naudoti, vis tiek dėl viso pikto perskaitykite, ką rašo ant pačios želatinos pakuotės. Toli gražu ne visuomet tos proporcijos atitinka. Šįkart beveik pusę parodyto pakelio turinio užpyliau puoduku vandens.

Leidžiame pabrinkti ~20 min. Supilame pusę indelio grietinės. Truputį pakaitiname. Išjungus viryklę, supilame likusią dalį. Viso grietinės turi gautis 200 g. Sudedame ir pertrintą varškę.

Gautu marmalu apipilame sausainius ir pastatome visą skardą į šaldytuvą. Jei jūsų šimtametė skarda irgi leidžia, verta ją statyti ant lėkštės.

Braškių nusipirkite truputį daugiau, nei ketinate sunaudoti pyragui – vis tiek bent pusę suvalgysite begamindami. Būkime išrankūs pirkėjai ir išsirankiokime parduotuvėje gražiausias braškes. Jomis puošiamas jau sustingęs pyragas. Iš tikrųjų labai persistengti raitant įmantriausius raštus nereikia, nes vis tiek, užpylus želė, visos braškės išplauks savais keliais.

Matėte kada tokį cirką? Aš irgi ne. Tik vakar sugalvojau. Jei želė atrodo nepakankamai raudona, ją galima padažyti džiovintais dedešvų žiedlapiais (arbata tokia būna). Naudojame braškių želė. Šįkart nerekomenduoju Maximos želė, nes būtent ji ir buvo nepakankamai raudona. Kokios būtų tinkamesnės, deja, šiuo metu nežinau.

Jau sustingusį pirmąjį sluoksnį užpilame želė. Pilkite jau atvėsusią, kad neišsileistų pirmas sluoksnis. Į šaldytuvą.

Rytas. Nors skarda ir buvo patepta sviestu, pyragas mieliau iš jos lipa peiliu prabraukus palei skardos kraštus.

Kai kurios įžvalgos, kad ir kaip būtų gaila aplanko jau post factum, t.y. po ragavimo. Želė buvo OK. Nesugadino net jos dažymas dedešvomis. Tačiau tas baltas sluoksnis labai nuvylė. Numanomos klaidos:

  • Sausainius reikia naudoti ne tokius trapius. Šitie savo struktūra jau buvo panašūs į krekerius. Geriau gal būtų saldesni ir trapios tešlos.
  • Sausainių sulaužymas ne tas pats kaip sutrupinimas.
  • Gal verta ne užpilti lydytu sviestu, o sumaišyti sulaužytus sausainius su labai minkštu sviestu. Šis ir pora ankstesnių punktų neleistų į sausainius prisigerti tiek daug riebalų ir kitų skysčių.
  • Taip pat verta daugiau investuoti ne į želatinos kiekį, o į stingimo laiką.

Šito pyrago užteks ilgam. Ir kolegoms paragauti jau nevežiau.

Posted in

9 responses to “Varškės-braškių pyragas su želė”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/Forelle/'>Forelle</a>

    "Gal verta ne užpilti lydytu sviestu, o sumaišyti sulaužytus sausainius su labai minkštu sviestu. Šis ir pora ankstesnių punktų neleistų į sausainius prisigerti tiek daug riebalų ir kitų skysčių. "

    Aš sausainių nelaužau, o su kombainu susmulkinu, užpilu tirpintu sviestu, gerai formoj paskleidžiu ir suploju, o tada kokia 10 min į orkaitę.

  2. Dovilė

    Tuomet visai kitoks pagrindas gaunasi. Bet gal ir geresnis ;) Aš tikėjausi, kad šis bus lengvas ir gaivus, bet labai apsirikau. Arba nepavyko jo tokio padaryti ;)

  3. Elena

    is paziuros pyragas visai pavyko, ar ne ? O kaip su skoniu ?

  4. Dovilė

    Skonis tai toks vidutinis. Nebepamenu, kas konkrečiai man jame užkliubo, bet norintpyrago su braškėmis verčiau gal daryti šitą http://pragarovirtuve.lt/varskes-braskiu-pyragas-su-grietinele/

  5. Elena

    sveika, oi, gaminau si pyraga…dviese su vyru vos nuo skardos nukrapshtem, kad galetu i siuksliu deze keliaut…..:))) zelatinos idejau gerokai per daug nei reikejo. Itariu baltasis sluoksnis turejo buti plius minus minkstas, o mano baltuoju uzpildu buvo galima muryti nama …:)

  6. Dovilė

    Truputį paguodei dėl fakto, kad ne vienintelė buvau padauginusi želatinos..

  7. Elena

    :D jei paguos, manuoju pyragu buvo galima is chuliganisku paskatu dauzyti langus…

  8. Egle

    vergeli,mergelikes,zadejau ir as ji lipdyti,bet …tiek to ;)))

  9. darina

    Labai saunus ir linksmas receptas:-))

Leave a Reply