Viščiukas Tabaka nesusitepant rankų

Kurį laiką vis suklusdavau išgirdusi pavadinimą viščiukas Tabaka. Kas tai? Kuo jis kitoks? Kaip paruošiamas? ir t.t. Ale vis nerasdavau laiko (ar noro) pasieškoti daugiau informacijos ir imtis veiksmo.

Mano išrankusis, man ruošiantis į parduotuvę, vėl nepareiškė įpatingų pageidavimų pietums, iškėlė tik vienintelę salygą – kad nepraleisčiau virtuvėje visos dienos. Taigi, parduotuvėje suvaldžiau savo pomėgį viską padaryti pačiai, ir nudrožiau prie dalinai paruoštos (marinuotos, su prieskoniais) mėsos šaldytuvo. Ten ir radau nedidelį, simpatišką viščiuką Tabaka vakuume.

Ant pakelio net buvo paruošimo aprašymas – “kepti 180 – 200 C temperatūros orkaitėje 30 min.” Pasirodė labai paprasta, todėl ties šituo ir apsistojau. Prisimindama, kažkada keptą vištą, kuri po valandos orkaitėje dar buvo gerokai žalia, dar parduotuvėje nusprendžiau, kad ir šios dienos herojui 30 minučių bus mažai. Taigi, įsukau viščiuką į foliją (paklojau foliją, padėjau išskleistą viščiuką, užklojau folija, užlanksčiau kraštus), įkaitinau orkaitę iki nežinomos, tikrai ne didžiausios įmanomos, temperatūros (senoje, nežinia kaip veikiančioje dujinėje viryklėje tempratūrą iš akies matuoju ugnies aukščiu), įdėjau viščiuką ir ėmiausi garnyro (šiandien buvo ryžiai ir daržovių salotos). Ant folijos galima užpilti kiek aliejaus, kad nepridegtų. Aš to nepadariau, nes pamiršau, bet vis tiek neprikepė.

Kepiau beveik valandą (gal 50 min.). Po pirmojo pusvalandžio verta atidaryti folijos voką, kad apskrustų viščiuko viršus. Folijoje susidaro aukštesnė temperatūra, neišgaruoja drėgmė ir visas viščiukas (kepsnys ar kas tai bebūtų) tolygiau ir geriau iškepa, o ne tik nusvyla paviršius ar smulkios dalys, pvz, sparneliai.

Pavyko tikrai skaniai. Kodėl tas viščiukas vadinamas Tabaka, taip ir nesupratau (vis dar tingiu pasieškoti info internete), gal dėl specifinio prieskoniu mišinio ar pan. Mėsa gavosi pakankamai sultinga ir, kas svarbiausia, iškepusi ir nesudegusi. Tiesa, tai laimės dalykas (turint seną dujinę viryklę, kurios orkaitės durelės yra be stiklo, o temperatūra nustatoma iš akies). Taigi, šiandien geru žodžiu miniu mėsos pusfakrikačius.

Posted in

3 responses to “Viščiukas Tabaka nesusitepant rankų”

  1. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/vytauc/'>vytauc</a>

    Kaip tik galvojau ką čia šiandien pietums pasigaminti. Reikės apsvarstyti kaip vieną iš galimybių :)

  2. Dovilė

    Paprasta kaip du kart du. O jei dar orkaitę turi šio amžiaus, tai iš vis – tik daina.

  3. tomas

    labai skanu vos ne apalpau

Leave a Reply