Žuvienė iš smulkmės

Kiekvieno žmogaus gyvenime kartais pasitaiko mažų žuveliokų. Tokių mažų, kad jų kepimas ir dar valgymas suteikia daugiau vargo, nei malonumo.

Kažkada, atostogaujant Papėje (LV), vienas kaunietis žvejys mane pamokė žuvienės recepto. Geras buvo receptas, bet, retai naudodama, jį praktiškai pamiršau. Tai dabar būriau maždaug iš naujo.

Žuveliokus truputį papjausčiau. Nesmulkiai, tik kad skersi puode neužstrigtų. Beje, naudojamos kuojos, raudės, gal koks plakiukas dar galėjo pakliūti.

Paviriau vardan sultinio. Nukošiau. Jei verdate visišką smulkmę, pagalvokite, gal verta ją virti iš karto surištą į merlę.

Jei tarp nukošto reikalo yra kiek didesnių gabalėlių galima pasiterlioti bei atrinkti keletą ir pačiai žuvienei. Mind mėsą prie nugaros – ten smagiausi kauliukai. O šonkauliai iš virtos žuvies labai tvarkingai išsitraukia.

Užviriau tą patį sultinį. Supyliau į jį puodelį stebuklingų perlinių kruopų. Stebuklingos, nes tinka ir žvejybai ir maistui.

Lygiagrečiai papjausčiau svogūnų (labai nekukliai), bulvių (bent porą).

Apkepiau svogūnus ir bulves svieste.

Tuo metu perlinės kruopos jau bus pavirusios, skubiai suverčiame kepinį į puodą.

Iš žalumynų naudojau tik svogūnų laiškus su maža galvute bei krapus.

Juos sudėjau į žuvienę virimo pabaigoje kartu su prieskoniais. Nepasivarginau ir naudojau prieskonių mišinį Seafood & Fish. Tik druskos truputį papildomai pridėjau.

Galiu pasikartoti, jog mėgstu tirštas sriubas.

Gavosi dar ir skaniau, nei, kad anksčiau pavykdavo. Gal svogūnų anksčiau nekepdavau, prieskonius kitus naudodavau. Pati nebežinau.

Posted in

5 responses to “Žuvienė iš smulkmės”

  1. PasaulioMientas

    atrodo velniskai skaniai

  2. Anonymous

    bet mėsa geriau

  3. <a href='http://www.blogas.lt/profiles/Sveikas/'>Sveikas</a>

    Mažasis sūnelis iš žvejybos daugiausia tokią smulkmę ir parneša. Ji ligi šiol katinams tekdavo, dabar bus žuvienė!

  4. G

    dar patarimas. Jeigu zuviene verdate ne ant lauzo, o namie ant virykles, o bet taciau esate pasiilge siek tiek "dumo skonio", tai reiktu jau pries pat zuvienei isverdant uzdegti kokia "balana" ar kita medzio gabaliuka ir ji uzgesinti i zuviene. aisku ant lauzo virtos zuvienes neatstos, bet sioks toks "dumo skonis" bus.

    p.s. lauoto medzio nenaudoti :D

  5. bzxiusiukiukas

    N siaip isbandziau ir labai patiko patariu kitiems issivirti tos sriubos tikrai skaniau nei namines sriubos o nera ka lygint uz uzpilama sriuba. ;DDDDD

Leave a Reply