Bevartydama vakar parduotuvinių receptų lapelius, nusižiūrėjau mintį bulvių ir pomidorų atsargų naikinimui.
Griežinėliais supjausčiau 5 vidutines bulves ir puslankiais 2 svogūnus.
Supjausčiau rudagalvės menkės filė beveik 0,5 kg. Tuo tarpu pamačiau visus Bitės aktorinius gebėjimus. Vartėsi ant palangės kaip per morčių. Liūdnai nukabinusi nuo jos galvą, tarsi netyčia ir į stalą net nežiūrėdama, mojavo letena. Ir vis arčiau lėkščių. Dainavo, murmėjo ir ko tik dar nedarė.
Labai trumpai aukštoje ugnyje apkepiau menkę svieste. Gal jo čia kiek ir per daug.
Išėmusi žuvį, suverčiau į keptuvę bulves ir svogūnus. Sviesto per daug nebebuvo, netgi dar čiut pridėjau, nes bulvės kažkodėl buvo linkę prikepinėti. Gal pasitaikė labai krakmolingos, jeigu tai gali daryti įtaką kepimui..
Tiems apkepimams sunaudojau beveik 100 g sviesto.
Smulkiai supjausčiau tris pomidorus. Čia turbūt geriau yra imti kuo labiau prinokusius.
Ant bulvių suverčiau žuvį, pabarsčiau prieskonių žuvies ir jūros gėrybių patiekalams mišiniu su druska, suverčiau pomidorus.
Uždengusi, tik kartas nuo karto pamaišydama, troškinau ~20 minučių.
Reikalas gavosi neišvaizdus, bet pakankamai skanus. Dar būtų įdomu pabandyti perpus sumažinus bulvių kiekį, tasme, kad žuvies ir pomidorų kiekis gautųsi santykinai didesnis.
a Dovilė, noriu dabar tokios žuvytės kaip nuotraukose.
šiaip niekad nesugalvočiau šiuos ingredientus kartu maišyti, bet turbūt skanu. pirmoj nuotraukoj man bananai pasirodė.
vat del tu krakmolingu bulviu, galiu pasiūlyti ir net patarti. Kokios tai bebutu bulves, as jas, tasme gaminant is zaliu, kai supjaustau tolesniam gaminimui, ar tai kepti, troskinti ar net i paprasta sriuba, visada gausiai perplaunau vandeniu ant kiausasamcio ir labai gerai nuvarvinu. Tokiu butu nelieka to krakmolinio sukibimo-susiklijavimo ir aisku maziau to nelemto krakmolo patenka i musus zaviasias figureles… deja tai kazkokio sefo patarimas, o fri bulviu be sito ,,navaroto” net nebandyk pradeti kepti, bus slapias sudas…
—> sima
Aš, aišku, ne specialistė, bet man atrodo, kad net nuplovus nuo bulvių krakmolą, tačiau kepant jas ant sviesto, figūros jau neišgelbėsi… ;-)
aisku nešgelbėsi, bet gi vis mažiau, na santykinai, bent jau galvoje taip atrodo, o ir pacio pvz. bulviu kepimo kokybė visai kitokia, nesivelia jos nei tarpusavyje, nei ant menteles. O ant sviesto kepta maista tai jau gerai prisimimus, ragavau gal kokioje 3 klasėje, t.y. pries gerus 3 desimtmecius, naudojam tik labai gerą ir gerai įkaitintą aliejų.
Paaiškinkit man kuo čia tas krakmolas taip pavojingas figūrai? Šiaip nesidomiu tokiais dalykais, bet va šitas sakinys sudomino.
Panašų troškinį esu gaminus. Bet žuvį kepiau nedideliame kiekyje aliejaus ir po nedaug gabaliukų, tada ji apkepa, apskrunda, o kai sudedi visus iš karto, tai išsiskiria sulčių ir žuvis troškinasi
Bulvėse esantys angliavandeniai duoda energijos. Didžioji bulvių angliavandenių dalis yra krakmolas, kuris organizme skyla pamažu ir pasisavina lėtai. Taigi jei nesi aktyvus, sportuojantis ir visaip kaip energingas, visi žinome i ką tas energijos perteklius ,,transformuojasi”, ir dar sviestu pasigardinus… Kai kam tai nieko, bet tokiai tinginei kaip as geriau to nedaryti.
Kiek žinau žmogaus organizmas apskritai krakmolo nepasisavina, o jį termiškai apdorojant jis skyla į dekstriną, angliavandenį kurį ir pasisaviną žmogaus organizmas kuris pasisavinamas gana greitai :)
Bulvės yra geras maistas, jei jį vartoji ne su sviestu ir neapdorotą keptuvėje. Virkit ir valgykit į sveikatą.
Nu, kritikuotojai.. :)
Nemėgstu aš valgydama galvoti apie savo svorį. Jei labai juo rūpinčiausi, gal sugebėčiau išgyventi su salotos lapu ir stilkine sulčių per dieną, bet dabar mieliau renkuosi rūpinimąsi savo jutimais valgymo metu :)
Beje, savo visas bulves be sviesto ir ne keptuvėje jau pradėkite siųsti į konkursą, nes gi aš taip ir neišmoksiu gaminti.
O vargeli kaip riebu..
ir as pasisakysiu apie krakmola (daug apie ji teko pasimokinti koliams ir pan) taip krakmolo organizmas nepasisavina, apdorojus termiskai jis skyla i dektrinus ir gliukoze, o organizmas pasisavina TIK gliukoze, kad ir ka bevalgytume kur yra angliavandeniu viskas turi skilti iki gliukozes (mitybos pagrindu paskaitos, teko visa virskinimo sistema mokytis :D ) tai va. o dar esu kazkur skaicius, kad bulves galima vartoti laikantis dietos, nes tie angliavandeniai nera jau taip lengvai pasisavinami. Na cia mano zinios studijuojant maisto technologijas :) aisku cia tik mano nuomone ;)
Vakar kazka panasaus gaminau. Gaminau pyragaicius su zuvimi, ir jos liko siek tiek.
Tada i forma pripjausciau riekelemis bulves, ant ju sudejau zuvi su prieskoniais, ant virsaus smulkintas svogunas ir riekelemis pjaustytas pomidoras, bei uztarkavau surio. Pusvalandis troskinimo orkaiteje ir super skanu :) Beje, forma istepiau sviestu.
As visada ilgiau palaikau patiekalus orkaiteje, nes bijau, kad neiskeps, tad laikas gali buti sumazintas.
Atsiprašau, aš truputį ne į temą, bet Dovilės garažą kažkas nukniso! :)
Viskas gerai, nenukniso – jame padarytas sandėliukas.
Ką tik gaminau šį patiekalą ir dabar pasigardžiuodami valgom. Kažkaip visas proporcijas pavykjo nutaikyti ir dar sūrio ant viršaus išlydžiau. Mmmmmmmmm….. Ačiū už receptą ;)
Ech… prisiminiau tėčio firminį receptuką su bulvėmis bei karosais. Pastoviai jie mane erzindavo tais atvejais, kai jie smaguriaudavo be manęs.
Žodžiu, šita versija su žuvimi bei pomidorais bus išbandyta. ;)
as galvoju ,kad butu skanu ir orkaitej pakepti toki kaip apkepa, reiks pabandyti kuciom:)tik gal nereiks apkepti zuvies, tik bulves su svogunais , nes bulves ilgiau kepa
jau kelis kartus dariausi si troskinuka! skanumelis!!!! :)